Bijzondere items scoren op een online veiling? Zo doe je dat!
Stel. Je spot het interieurstuk van je dromen op een online veilingsite. Een vintage stoel, bijzonder designstuk of mooie kast. Voor een prikkie. Althans, zo lijkt het. Hoe scoor je die kavel? En belangrijker: hoe voorkom je dat je niet eindigt met een gepeperde rekening?
Internetveilingen zijn mij niet vreemd. In een ver verleden boden mijn metgezel en ik op een stel fauteuils, niet lang daarna scoorden we een gloednieuwe bank via een faillissement en ook de houten vloer op de eerste verdieping van ons huis komt van een executieveiling. Al onze ervaringen waren eigenlijk goed, tot de laatste. De vloer. Tijdens de kijkdagen waren we verhinderd, dus we hebben het product niet in werkelijkheid kunnen bewonderen, maar de foto’s spraken voor zich. Tijdens het leggen konden we onszelf wel voor de kop slaan: de helft van de partij had zaagfouten, schade of andere narigheid. Nooit meer een online veiling. Dacht ik. Tot vorige week dus.
Betrouwbare veilingsite?
Voor onze nieuwe veranda was ik op zoek naar een vloerkleed. Een tweedehands exemplaar dat makkelijk schoon te houden is. Een vlekje hier of daar? Geen probleem. Na urenlang scrollen stuitte ik op deze vintage berber en ik was op slag verliefd. Kleine kanttekening: dit exemplaar was iets te prijzig om buiten neer te leggen én het kleed werd aangeboden via een veilingsite. Catawiki. Nog nooit iets gekocht, weleens van gehoord. Betrouwbaar? Geen idee. Maar dat kleed bleef me bezighouden. Gelukkig duurde het nog twee dagen tot de veiling afliep. Voldoende tijd om goed beslagen ten ijs te komen.
Bereid je goed voor!
Al gauw ontdekte ik dat Catawiki een gerenommeerde veilingsite is (wist ik veel!) met gebruikers wereldwijd. De verkoper van deze berber kwam uit Nederland en had een stuk of tachtig zeer positieve beoordelingen. Check. De foto’s die hij bij de advertentie had geplaatst spraken voor zich: er waren er een stuk of twintig, vanuit elke hoek wel eentje. Veraf, dichtbij, de details… Heb je iets moois op het oog? Zoek vooraf uit wat het waard is én wat je eraan wilt uitgeven. Experts van de veilingssite schatten de opbrengst van deze berber rond de 800 euro.
Hoe gaat bieden op een veiling?
Iedereen kan meedoen aan een online veiling. Je hoeft alleen een account aan te maken en bieden kan beginnen. Voor de bemiddeld hanteren veilingsites vaak een fee. In dit geval was dat 9 procent van het winnende bod.
Vergeet ook de verzendkosten niet! Al met al komt er nog best wel een bedrag bovenop wat je hebt geboden. Bepaal vooraf hoe hoog je wilt gaan.
Mijn tips voor het bieden op een online veiling:
Wacht met bieden tot de laatste tien minuten van de veiling ingaan. Plaats jij je bod eerder? Dan is de kans dat je geliefde veilingstuk voor een hogere prijs verkocht wordt groter. Zet een wekker op je telefoon zodat je ‘m niet mist en zorg dat je een account hebt en ingelogd bent!
Begin niet te hoog! Zeker als er een minimumbod wordt gehanteerd is dat een prima start;
Word je overboden? Ga er dan niet als een gek overheen. Hou de stapjes zo klein mogelijk;
Zijn er kijkdagen? Maak dan van de gelegenheid gebruik om ‘jouw’ kavel te bekijken. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.
Zo scoorde ik deze berber
De verkoper bood meerdere Oosterse tapijten aan, maar deze berber was wel het meest uniek. Veel mensen hadden ‘m als favoriet gemarkeerd, daar kreeg ik het stiekem een beetje benauwd van. Zeker in het laatste halfuur van de veiling, omdat ik verwachtte dat er elk moment een bod zou komen. Tien minuten voor tijd heb ik mijn bod geplaatst. En dan is het met gekruiste vingers afwachten.
Achteraf denk ik dat mijn ‘mazzel’ was dat er een minimum bod aan de berber was gekoppeld. Lager bieden was onmogelijk. En een prijsverhoging van 20 euro per bod, 9 procent veilingkosten en tientallen euro’s voor de verzending schrikt wellicht toch af. Toen het mooie nieuws: ik had het hoogste bod. Even spanning daarna: zou dit kleed echt net zo mooi zijn in het echt? Ja, het was een risico. Maar soms leveren risico’s je juist de mooiste pareltjes op.
Heb jij weleens spullen gekocht via een online veiling? Waarom wel/niet?