Zelf verf mengen? Drie redenen om je eigen verfkleuren te maken (+ tips)
Een nieuw kleurtje in de woonkamer of een andere tint op je werkplek? Verf is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Maar wat nou als jouw kleur er niet tussen zit? En hoe kies je een kleur die echt bij je interieur past? Zelf verf mengen is een goede oplossing. In dit artikel vind je tips en tricks.
Tot drie jaar geleden voerde wit de boventoon in huize sevencouches. De woonkamer, slaapkamer en zelfs de kinderkamer: elke muur was voorzien van een (toen nog) laagje RAL9010. Sinds onze verhuizing ben ik meer gaan experimenteren met (verf)kleuren. Eerst in de peuterkamer en in december volgde ook een make-over van onze hotel chique slaapkamer.
Met beide kleuren ben ik nog steeds erg tevreden. De reden? De kleur is precies zoals ik in mijn hoofd had. En niet doordat ik de juiste pot verf kocht. Integendeel: geen enkele verfkleur is origineel, ik heb alle tinten op de muren zelf gemengd.
Zelf verf mengen: zo ga je te werk
De overgang van witte wanden naar kleur, hoe neutraal ook, is best groot. Althans, dat was het voor mij. Jarenlang werkte de witte formule probleemloos, maar de wens voor een interieur met meer warmte bleef. De kleurtjes op de muren moesten vooral subtiel zijn, maar welke pot ik ook kocht: ik was niet tevreden. Zo begon ik in de slaapkamer met een grote pot basic beige van Perfection. Prachtig beige op terracotta, maar donker en bruin op de slaapkamermuur. Een enorme miskoop! Of toch niet?
Die pot kon ik niet meer terugbrengen, dus ik besloot de verf eigenhandig te mengen. Na het toevoegen van flink wat witte krijtverf ontstond de kleur die momenteel op de wanden zit en waar ik uiteindelijk de hele ruimte mee heb geverfd. Dagelijks krijg ik vragen over die kleur - en ik ben ‘m zelf ook nog lang niet zat. Schot in de roos dus. Dat smaakte naar meer.
Verf mengen bij Gamma of zelf doen?
Nu ik eenmaal doorheb hoe makkelijk het is om zelf verf te mengen, probeer ik het vaker. Men denkt vaak dat het heel ingewikkeld is om zelf kleurtjes te maken, maar niets is minder waar. Zo heb ik een oudroze verf gemengd met Sigma verf om in de slaapkamer van Amélie een kleurverloop te schilderen. Wanneer je een mooie basiskleur hebt, maar die te donker vindt kun je deze zelf lichter maken door wit toe te voegen. Mijn favoriete mengkleur is eerdergenoemde basic beige, omdat deze qua ondertoon een match is met de rest van het interieur. Ik weet inmiddels dat ik deze tint in elke ruimte kan gebruiken. Afhankelijk van lichtinval en je persoonlijke wensen voor een ruimte, kun je een bepaalde hoeveelheid verf toevoegen.
Verf mengen: waar moet je op letten?
Zorg dat je voldoende verf hebt voor je klus;
Kies een basiskleur die qua ondertoon past bij je interieur. Ik gebruik overal Basic Beige als basis (zie hieronder);
Meng rustig en voeg niet direct te veel van een bepaalde kleur toe. Kleine stapjes geven uiteindelijk een mooier resultaat;
Goed roeren! Daarna het blik afsluiten en een minuut of vijf goed schudden voor je gaat schilderen.
Waarom zelf verf mengen?
1. Kleur is overal anders
Verfkleuren kunnen flink anders uitpakken dan je gedacht had. Lichtinval, type vloer en de weerkaatsing van andere kleuren in de ruimte: het is allemaal van invloed. Daarom is het ontzettend moeilijk om een verfkleur uit te zoeken in de bouwmarkt, van een staaltje of uit een boekje. Veel verfmerken hebben hebben testers in hun assortiment, waarmee je kunt proberen of een kleur iets voor je is. Handig! Zo werd ik verliefd op de kleur mushroom nadat ik ‘m op meerdere plekken had gezien en bestelde ik enthousiast een literpot. In mijn woonkamer leek de kleur in de verste verte niet op de mushroom die ik elders had gespot. Door een basiskleur te kiezen en je verf zelf te mengen, kun je dat probleem ondervangen en een kleur creëren die is afgestemd op jouw woning.
2. Hergebruiken en minder verspillen
Vaak blijft er verf over na een klus. Of dat nu een half blik is of een klein laagje: verf kun je prima hergebruiken. Met een bodempje kun je besluiten om een kleurvlak te maken, een halve pot leent zich prima voor een klein wandje of een lambrisering. Het hergebruiken van verf is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
3. Net niet wat je wilt
Verf is leverbaar in alle kleuren van de regenboog, maar het kan zijn dat jouw tint er niet tussenzit. In dat geval kun je beter zelf aan de slag gaan met een basiskleur, witte latex en roerstokjes.
Hoe bepaal ik de juiste kleur?
Wanneer je handmatig gaat mengen, kun je gebruik maken van lege verfblikken (te koop bij de bouwmarkt) of je mengt in een van de potten. Wil je een lichte tint? Gebruik dan wit als basis en voeg daar je kleur aan toe. Is je basiskleur iets te donker? Gebruik dan die pot om wit aan toe te voegen. Als je tevreden bent, probeer dan op een onopvallend hoekje in de ruimte. Laat goed drogen. Pas dan kun je bepalen of de kleur echt naar wens is. Tip: ik gebruik graag krijtverf als basis voor een mooie, matte uitstraling.
Niet alleen op de muur
Zelf verf mengen kan in principe met elke soort verf. Of je nu je eettafel wilt schilderen of de badkamer een make-over gaat geven: er is veel mogelijk. Verf mengen voor een trap of houten vloer is ook mogelijk. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Satin als basis. Wil je er zeker van zijn dat je verfkleur goed gemengd is? Je kunt deze ook machinaal laten mengen bij een verfspeciaalzaak.
Help! Te weinig verf gemengd
Geen nood! Veel verfspeciaalzaken kunnen verfkleuren ‘uitlezen’. Neem daarvoor je lege blik mee waar de kleur in zit. Aan een druppel verf hebben zij voldoende om een dezelfde kleur te reproduceren. Handig!
Heb jij weleens zelf verf gemengd? Waarom wel/niet?