Opruimen tips: zo breng je meer rust en structuur aan in huis

Opruimen en organiseren: voor veel mensen is het een lastige opgave. Manden vol speelgoed, uitpuilende kasten en onoverzichtelijke lades: waar begin je als het een bende is? En hoe breng je structuur aan? Vijf tips van opruimcoach Lisa Hogenbirk.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Check. Ik heb een hekel aan opruimen, maar in een ongeorganiseerde chaos functioneer ik niet. Troep zorgt voor afleiding. In de tijd waarin we (nog steeds) veel thuiswerken, is een opgeruimde (werk)omgeving belangrijker dan ooit.

Opruimen tips: hoe begin je?

Lisa: ,,Als je wilt beginnen met opruimen en herstructureren, is het belangrijk om de hoofdzaak van de bijzaken te scheiden. Maak een to do lijst met alle taken die je bezighouden. Als je het opschrijft, is het letterlijk uit je hoofd. Wat heeft de hoogste prioriteit? Het kost veel energie om allerlei projecten te hebben, maar niks af te maken. Als er eenmaal structuur is, gaat het opruimen ook makkelijker.”

Opruimen coach: hulp nodig?

In 2020 begon Lisa haar eigen praktijk Opruimgeluk, waar ze mensen helpt het overzicht in huis terug te krijgen. ,,Het mooie van opruimen is dat je jezelf op verschillende manieren activeert: er ontstaat niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Dat geeft heel veel rust.” Lisa verzamelde vijf tips waarmee elke rommelkont aan de slag kan.

lades opruimen met een opruimcoach

Tip 1 Zorg dat je uitgerust bent

Heb je een opruimsessie gepland? Zorg voor voldoende slaap. De ene persoon bruist in de ochtend van de energie terwijl de ander later op de dag of in de avond zich het meest energiek voelt. Check bij jezelf wanneer jij het best in je energie zit zodat je lekker van start kunt gaan. Vermoeid aan een opruimsessie starten zet geen zoden aan de dijk.

Tip 2 Plan in de agenda

Blok de opruimsessie(s) in je agenda. Hanteer blokken van twee tot drie uur. Zet een wekker en probeer niet te lang door te gaan. Zorg dat je gefocust bent: voorkom afleiding van kinderen, je telefoon of andere zaken.

Tip 3 Maak foto’s

Maak voor- en nafoto’s. Zo kun je jezelf motiveren en stimuleren. Wie eenmaal in het proces zit, ziet de voortgang minder.

Tip 4 Kies een focusplek

In welke ruimte breng je het meeste tijd door? Begin daar. Kies een plek van maximaal twee vierkante meter om te starten, ook wel de focusplek genoemd. Wat is het doel van die ruimte? Wat wil je daar doen en wat is daarbij nodig? Spullen die niet in de ruimte horen, stop je in (verhuis)dozen. Beslis ook wat je wilt houden en wat weg kan. Vind je het moeilijk om afstand te doen van spullen? Gebruik dan onderstaande checklist:

• Heb ik dit in het laatste jaar gebruikt?
• Past dit item bij mij en mijn leven?
• Word ik hier blij van?

Zorg ervoor dat je gedurende de sessie op de focusplek blijft opruimen. Als alles gesorteerd is richt je de ruimte weer in met de spullen die je op de plek wilt behouden.

Tip 5 Afstand nemen

Plan een (korte) koffiepauze in. Het is goed om even afstand te nemen van het opruimen zodat je daarna weer fris verder kunt gaan. Hoe voel je je nu? Een opgeruimder huis met als bonus een opgeruimder hoofd? Plan meteen een nieuw tijdsblok in en zorg ervoor dat je dit wekelijks herhaalt. Het werkt vaak het best om dit op dezelfde dag en dezelfde tijd te doen. Loop niet te hard van stapel en vooral: wees lief voor jezelf.

kledingkast ordenen en opruimen

Opruimen en organiseren

Lisa werkt graag met mappen, dozen, manden en kistjes - van de speelgoedkast tot de lades met ondergoed. Gebruik dozen met deksels of kies voor doorzichtige opbergbakken van bijvoorbeeld plexiglas. Je kunt ook dunne plaatjes hout plexiglas (o.a. te koop bij perlaplast kunststofshop) gebruiken om vakken te maken in grote lades. Ga stapsgewijs aan de slag en neem de tijd voor elke ruimte. Ben je klaar? Houd het bij! Zodra je de controle erop houdt en elke avond een kwartiertje gaat opruimen, ben je al een heel eind. Heb je de smaak te pakken en nog energie over? Ga dan aan de slag met je eigen schoonmaakschema.

Heb jij moeite met opruimen? Of ben je juist heel geordend?

Vorige
Vorige

Zelf verf mengen? Drie redenen om je eigen verfkleuren te maken (+ tips)

Volgende
Volgende

Tuin winterklaar maken: alles over het onderhoud van je tuinmeubilair