Vloerbedekking in huis? Dit zijn de voor- en nadelen van tapijt

Vloerbedekking wint (weer) aan populariteit. En dat is best logisch, want dit type vloer is enorm veelzijdig én betaalbaar. In dit artikel: alles over vloerbedekking, de voor- en nadelen van tapijt in huis én een aantal inspirerende beelden voor je slaapkamer of inloopkast. Lees je mee?

Vloerbedekking: wat is het?

Je houdt ervan of je hebt er niks mee: tapijt onder je voeten. Toch zijn er steeds meer mensen die kiezen voor vloerbedekking in de woonkamer, slaapvertrek of het thuiskantoor. Vloerbedekking kan in principe overal. Het is officieel een verzamelterm voor alles wat de vloer bedekt (verrassend, niet?) In dit artikel staat tapijt centraal - in de volksmond bekend als vloerbedekking. Tapijt is vervaardigd uit textiel en wordt verkocht in verschillende kleuren en dessins.

Vloerbedekking hoogpolig of laagpolig?

De termen hoog- en laagpolig heb je vast weleens voorbij zien komen. Tapijt wordt veelal getuft, wat betekent dat er garen met een naald door een ondergrond geprikt worden. Dit kun je zowel machinaal als handmatig doen. Door dat tuffen ontstaan draden. Deze zijn lang (hoogpolig) of kort (laagpolig). Of je een hoog- of laagpolig tapijt kiest hangt af van je precieze wensen en voorkeuren.

laagpolig tapijt inloopkast van mvbstyling

Marieke van @mvbstyling koos voor laagpolig tapijt in de inloopkast. Een instant gevoel van luxe!

laagpolig tapijt inloopkast van mvbstyling detail

Vloerbedekking kopen

Woon je in een oud huis met krakende, houten vloeren? Dan is tapijt een ideale ondergrond. Vloerbedekking heeft een geluiddempende eigenschap doordat het geluid wordt geabsorbeerd. Dat heeft ook weer invloed op de akoestiek. Tapijt zorgt daarnaast altijd voor warme voeten, comfort en meer sfeer. Andere pluspunten vind je hieronder.

Voordelen vloerbedekking:


  • Budgetvriendelijk

Gemiddeld ligt de prijs voor een vierkante meter tapijt ergens tussen de 5 en 30 euro. Een ruime marge, maar het verschil onderling kan erg groot zijn. (Laten) leggen is vrij eenvoudig en relatief snel klaar.

  • Isolerende werking

Naast de geluiddempende eigenschappen werkt vloerbedekking ook isolerend. Tapijt is een goede warmtegeleider, waardoor de vloer comfortabel aanvoelt.

  • Veel keuze

Of je nu voor een langharig tapijt gaat, een kleurrijke vloer wil of een stoere touch aan de ruimte wil toevoegen: met vloerbedekking kun je alle kanten op.

Trap met vloerbedekking van interiorjunkiecom

Elisah van @interiorjunkiecom maakte van haar trap een blikvanger met vloerbedekking.

Nadelen vloerbedekking:


  • Vlekgevoelig

Tapijt is meer vlekgevoelig dan vloeren van pvc of laminaat. Met de juiste schoonmaakmiddelen kun je de vloer jarenlang netjes houden.

  • Minder hygiënisch

Vloerbedekking is minder hygiënisch dan een hout- of betonvloer. Kattenharen en voedselresten hopen zich gemakkelijker op in een vloerkleed.

Thuiskantoor met vloerbedekking van kimwie

Kim van @kimwie koos voor een prachtige kleur vloerbedekking in het thuiskantoor.

Vloerbedekking toepassingen

Tapijt is multi inzetbaar in huis. Creëer bijvoorbeeld een warm en luxe gevoel in de slaapkamer. Vloerbedekking kun je ook gebruiken in een hotel chique slaapkamer. Ook leuk:

Vloerbedekking op de trap

Krakende treden en slipgevaar is verleden tijd met vloerbedekking op de trap. Een trap (laten) bekleden kan in principe altijd en is vaak in één dag gepiept.

Vloerbedekking op zolder

Je werkplek of logeerkamer geef je in no-time een update met vloerbedekking op de grond.

Vloerbedekking in de woonkamer

Vloerbedekking in de woonkamer is een mooie optie als je bijvoorbeeld in een appartement woont. Zo demp je het geluid en heb je steevast warme voeten.

Trap van interiorbylisajane met warme bruine vloerbedekking

Lisa-Jane (@interiorbylisajane) liet haar trap bekleden met vloerbedekking in een warme bruintint.

Vloerbedekking reinigen

Vloerbedekking heeft onderhoud nodig, net als een vloer van hout of natuursteen. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt kan het onderhouden van je tapijt een uitdaging zijn. Regelmatig stofzuigen is cruciaal. Wacht je te lang met stofzuigen, dan verdwijnt het vuil dieper in de vloerbedekking waardoor je het minder makkelijk weg krijgt. Zuig in verschillende richtingen om het tapijt zo goed mogelijk te reinigen. Daarnaast is het belangrijk om zeker twee keer per jaar de tapijtreiniger (ook wel stoomreiniger) te gebruiken. Deze kun je aanschaffen of huren om de vloer aan een schoonmaakbeurt te onderwerpen. Eerst even stofzuigen, dan het tapijt insprayen en reinigen. Werk altijd van de kamer naar de deur toe: betreedt de vloer pas weer als de vloerbedekking droog is.

Wil je meer lezen over vloerbedekking of inspiratie opdoen? Kijk dan op www.martijndewitvloeren.nl.

Ben jij een liefhebber van vloerbedekking? Waarom wel/niet?

Vorige
Vorige

Workshop kaarsen maken: ga thuis aan de slag met droogbloemen en oude kaarsen (DIY)

Volgende
Volgende

Hanglamp van papier maken: ontwerp in drie stappen je eigen designlamp