Workshop kaarsen maken: ga thuis aan de slag met droogbloemen en oude kaarsen (DIY)

DIY

Heb je altijd al een workshop kaarsen maken willen volgen? Met het stappenplan uit dit artikel ga je zelf aan de slag. Verzamel halflege waxinelichtjes, opgebrande dinerkaarsen of oud kaarsvet en combineer met je favoriete droogbloemen voor een absolute blikvanger op tafel. En met een beetje mazzel heb je de benodigdheden al in huis.

Workshop kaarsen maken of zelf doen?

Een workshop kaarsen maken stond hoog op mijn eigen wensenlijstje - tot ik vorige week voor de zoveelste keer restanten kaarsen en stukjes kaarsvet in de prullenbak gooide. Is hergebruiken geen optie? Dat leek me het proberen waard. Als het op kaarsen aankomt ben ik een grootverbruiker, dus binnen no-time had ik een aardige berg restanten. Ik brand altijd witte kaarsen, maar zo op die hoop zaten er best wat kleurverschillen in. In combinatie met zwartgeblakerde lontjes en smoezelig ogend kaarsvet had ik mijn twijfels over het eindresultaat. Maar hé: weggooien kan altijd nog.

Zelfgemaakte kaarts door sevencouches met bloemen
Detail foto van zelfgemaakte kaars met bloemen

Kaarsen maken van oude kaarsen

Voor mijn kaars gebruikte ik een schaaltje van mangohout, maar je kunt het ook in een glazen of stenen kommetje doen. Als je - net als ik - liefhebber bent van kaarsen, dan zul je ook een hoop restjes weggooien. Bewaar deze tot je een aardige hoeveelheid hebt. Ik heb de restanten niet afgewogen. Houd als referentie dat het bakje waarin je de kaars gaat maken tot de rand gevuld moet zijn met oude was.

Benodigdheden om zelf een kaars te maken

Zelf kaarsen maken benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om zelf kaarsen te maken? Een boodschappenlijstje:

  • Oude kaarsen of kaarsvet

  • Een bakje om de kaars in te maken (ik gebruikte deze)

  • Kaarslontjes

  • Satéprikkers

  • Roerstok

  • Pan met water

  • Schaal of kom voor het smelten

  • Theedoek of oude krant

  • Droogbloemen (optioneel)

Wil je geen restanten gebruiken, dan kun je ook kaarsenwas gebruiken.

Detail foto droogbloemen voor de kaars
Werkplank met kaars resten

Kaarsen maken van oud kaarsvet: stappenplan

Stap 1: Kaarsen smelten

Gooi alle restanten bij elkaar in een kom en verwarm deze au bain marie tot het kaarsvet vloeibaar is geworden. Vul de pan met een laagje water en warm dat op. Zorg ervoor dat het niet gaat koken! Plaats de schaal met de was in dit warme water tot het gesmolten is. Blijf roeren en schep oude lontjes en andere ongewenste ingrediënten uit de was.

Kaars resten au bain marie smelten
Kaars resten au bain marie smelten detail

Stap 2: Lontjes vastmaken

Bepaal hoeveel lonten je wil gebruiken. Heb je een groot bakje of een langwerpig exemplaar? Dan kun je meerdere lonten naast elkaar gebruiken. Bepaal de gewenste lengte en knoop deze vast aan een satéprikker. Zo blijft de lont netjes op z’n plaats tot de was is gestold.

Oude lontjes verwijderen uit de gesmolten kaarsen was
Nieuwe lont in kaarsen vorm fixeren

Stap 3: Afdekken

Dek het aanrecht of je eettafel goed af voor de de warme was gaat gieten. Gebruik hiervoor een (oude) theedoek of wat kranten.

Stap 4: Was gieten

Wanneer de was helemaal gesmolten is kun je deze gieten. Begin met een klein laagje, tot de onderkant van de lont bedekt is. Laat kort opstijven, maar niet uitharden. Giet daarna de resterende hoeveelheid in het bakje.

Kaarsen was in vorm gieten

Stap 5: Kaarsen versieren

Wil je de kaars helemaal personaliseren? Versier ‘m dan met je favoriete droogbloemen. Deze prik je eenvoudig in de was wanneer deze aan het uitharden is. Ga je de kaars daadwerkelijk aansteken? Pas dan op dat de droogbloemen geen vlam vatten. Verwijder deze voor de zekerheid voor je de kaars gaat gebruiken.

Kaarsen was uitharden
DIY kaars versieren met droogbloemen

Stap 6: Laat uitharden

De kaars is na 24 uur klaar voor gebruik. Knip de lont op de gewenste lengte en klaar ben je. Een blikvanger op tafel én om cadeau te doen.

Wat vind jij van het resultaat?


Meer DIY-inspiratie

Vorige
Vorige

Nieuwe keuken kopen? Deze vijf tips helpen je op weg (en dit kun je beter laten)

Volgende
Volgende

Vloerbedekking in huis? Dit zijn de voor- en nadelen van tapijt