Houtkachel kopen? Alles over stoken, onderhoud en schoonmaken

Wil je een houtkachel kopen? Je bent niet de enige - want deze verwarmingsbronnen zijn momenteel enorm populair. Houtkachels zijn echte sfeermakers en zijn - indien juist gebruikt - een prima alternatief op centrale verwarming. Hoe kun je een houtkachel aanmaken? Wat is een goede manier van stoken? En hoe zit het met onderhoud? Dat lees je in dit artikel.

Houtkachel kopen: waar moet je op letten?

Niet elk huis is geschikt voor het plaatsen van een houtkachel. Om te beginnen heb je - hoe kan het anders - een schoorsteen met rookkanaal nodig. Een rookkanaal verkleint de kans op een schoorsteenbrand en is dus noodzakelijk. De diameter van dit kanaal heeft invloed op de grootte van je kachel. De meeste kachels worden in de woonkamer geplaatst. Hoeveel warmte je nodig hebt hangt niet alleen af van de grootte van de ruimte, maar ook van de isolatiegraad in huis. Hoe beter geïsoleerd, hoe kleiner je kachel hoeft te zijn om het binnen behaaglijk te krijgen.

Overigens is een kleinere kachel niet per se slechter: in huize sevencouches hebben we een kachel met een lager rendement geplaatst dan ideaal zou zijn voor ons woonoppervlak. De reden? De binnenbuis van de schoorsteen liet geen grotere kachel toe. In de praktijk is onze woonkamer prima op temperatuur te krijgen met deze kleinere kachel. Moderne houtkachels zijn vaak voorzien van energielabels. Kies bij voorkeur een kachel met een hoog rendement, omdat dit resulteert in meer warmte met minder houtverbruik.

Houtkachel aanmaken

Het aansteken van een houtkachel is een kunst op zich. Begin met het selecteren van droog, goed gekloofd hardhout zoals eiken of esdoorn. Vochtig hout is moeilijker aan te steken en gaat flink roken. Gebruik nooit behandeld of geverfd hout in je houtkachel, dat kan schadelijke stoffen afgeven. De meest ideale manier is stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij je van boven naar onder stookt in plaats van andersom:



1. Leg gekloofd hout onderop

Plaats twee stukken gekloofd hout (polsdikte) onder in de kachel. Zorg dat de gekloofde zijde boven zit.

2. Stapelen


Stapel het hout in lagen, afwisselend tussen horizontale en verticale stukken. Dit creëert ruimte voor luchtstroming en bevordert een snelle ontbranding. Eindig met aanmaakhout.

3. Gebruik houtkrullen

Maak het vuur aan met houtkrullen. Haal uit elkaar voor je deze aansteekt. Zorg ervoor dat het aanmaakmateriaal goed is verdeeld.

4. Laat ruimte voor luchtcirculatie

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de houtblokken voor luchtcirculatie. Een goede luchtstroom is essentieel voor een efficiënte verbranding.

5. Laat de deur op een kier

Laat de deur van de kachel op een kier staan tijdens het aansteken. Dit helpt bij het op gang brengen van de trek en zorgt voor een betere luchttoevoer. Zet alle schuiven van de kachel open.

6. Wacht op een goede vlam

Wacht tot er een stevige vlam ontstaat en het hout goed brandt. Doe de deur dicht.

7. Pas de luchttoevoer aan

Reguleer de luchttoevoer. Als de kachel goed brandt kun je de luchttoevoer verminderen voor een langere, langzame verbranding.

Houtkachel hout kopen

Sinds de stijgende energieprijzen is er niet alleen een run op houtkachels gekomen, ook brandhout is niet aan te slepen. En dat zie je terug in de prijzen. Voor een kuub gedroogd hout betaal je bij sommige bedrijven vier- of vijfhonderd euro. Heb je een houtkachel, denk dan vooruit. Vers gekloofd hout heeft een jaar of twee de tijd nodig om voldoende te drogen. Zorg voor een houthok waar de wind doorheen kan. Via Marktplaats of online verkoopgroepen kun je ook weleens mazzel hebben. Timmerbedrijven hebben vaak ook partijen resthout (bijvoorbeeld vuren) liggen. Niet het meest ideaal, want vurenhout brandt snel op, maar wel een mogelijkheid.

Houtkachel onderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goed functionerende houtkachel. Laat de schoorsteen minimaal een keer per jaar vegen, bij grootschalig gebruik kun je ervoor kiezen om het elk halfjaar te doen. Vergeet de aslade niet regelmatig te legen en reinig de ruitjes van je kachel wanneer deze smerig zijn. Het regelmatig schoonmaken van de houtkachel zorgt er niet alleen voor dat de kachel er netjes uitziet, maar het zorgt er ook voor dat je lager plezier hebt van je warmtebron.

Houtkachel ventilator

Wil je de warmte beter verspreiden in de kamer? Dan is een houtkachel ventilator misschien een optie. Eerlijk: ik was best sceptisch in het begin, maar een houtkachel ventilator helpt wel degelijk met de verspreiding van warmte in de ruimte. De voordelen:

Voordelen van een houtkachelventilator:

Efficiënte warmteverdeling: een houtkachelventilator helpt bij het verspreiden van de warme lucht die anders rond de kachel zou blijven hangen, waardoor de warmte gelijkmatiger door de ruimte wordt verdeeld.

Energiezuinig: omdat deze ventilator aangedreven wordt door de warmte van de kachel en geen elektriciteit nodig heeft, is het energiezuinig en milieuvriendelijk.

Stil: de meeste houtkachelventilatoren produceren weinig tot geen geluid. Wel zo prettig!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Interieur trends 2025: deze musthaves mogen niet in jouw interieur ontbreken

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: een ZigZag look-a-like voor een prikkie