Lenteschoonmaak of opruimwoede? Zo geef je overbodige parels een tweede leven

De lente is hét seizoen waarin we met de bezem door het interieur gaan. Vloerkleden worden opgeborgen, kaarsen verdwijnen in de kast en donkere sierkussens worden gewisseld voor lichtere exemplaren… Bij deze grote wisseltruc zitten ook vaak items waar je niet (meer) zo blij van wordt. Wat te doen? Easy! Zó geef je overbodige parels een tweede leven.

Misschien stond die vaas ooit hoog op je wishlist, maar was het nooit een goede match met je interieur. Die poef in de hoek staat alleen maar stof te happen en dat lampje op het dressoir heeft nog nooit gebrand… Dit soort spullen hebben we (bijna) allemaal. Weggooien is zonde – zeker als je weet dat je met een beetje liefde en een goed verhaal van je overbodige spullen ware pareltjes voor een ander maakt. Tijdens de lenteschoonmaak wordt het tijd om afscheid te nemen van deze items. Dus: vier manieren om afscheid te nemen van je interieurstukken.

1. Zet je spullen in de verkoop

Je denkt misschien: wie wil nou dat houten krukje nog? Spoiler: veel mensen. Op Vinted vliegen niet alleen kledingstukken over de digitale toonbank, ook interieuritems zijn booming. Denk: keramiek, spiegels, lampen, vazen en zelfs sierkussens. En op Marktplaats wordt het nog bonter. Retro stoel? In een halve dag verkocht. Mismatch nachtkastjes? Hipsters smullen ervan.

Tip: mooie styling verkoopt. Zet je item bij daglicht neer, leg er een koffietafelboek naast, gooi er een tak eucalyptus bij en klik. Et voilà: sfeerbeeld. Niemand wil een TL-licht-foto met kreukelig dekbed op de achtergrond. Als je verkoopt, moet je soms ook verzenden. Een pakket afgeven bij een van de DHL ServicePoints is hiervoor ideaal. Inpakken, scannen, klaar.

2. Doneren met flair

Niet alles hoef je te verkopen, soms wil je gewoon dat iets goed terechtkomt. Spullen doneren aan een kringloopwinkel is dan niet alleen een praktisch gebaar, het is ook een vorm van esthetisch recyclen. Vooral winkels met een scherp oog (hallo, designhoek in de betere kringloop) weten precies wat ze met jouw oude exemplaren moeten doen.

Extra punten als je doneert aan een sociale werkplaats of een initiatief dat werkplekken biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

3. Organiseer een stijlvolle swap

Wie zegt dat ruilen iets is uit groep 5? Trommel een paar vrienden of collega’s op, zorg voor een hapje en een drankje en maak er een stijlvolle mini-ruilmarkt van. De gouden regel: alles wat je meebrengt moet schoon, heel en fotogeniek zijn. Dát is pas circulair consumeren. Wellicht scoor je onverwachts nog iets heel tofs voor je interieur.

4. Pinterest-waardig upcyclen

Misschien kan ik deze kandelaar ooit nog verven. Komt deze gedachte je bekend voor? In huize sevencouches vond je tot voor kort planken vol van dit soort accessoires. Upcyclen is hot. Van uitstel komt afstel, dus dit is het moment om met die verfroller of plakfolie aan de slag te gaan.

Voorbeelden van een snelle make-over:

  • Een lampvoet overschilderen met textuurverf en linnen kap;

  • Een oud tafeltje omtoveren tot statement nachtkastje met messing handgrepen;

  • Vintage koffiekopjes als plantenpotjes in een open wandrek.

Less stuff, more soul

De lenteschoonmaak is geen rage, het is meer een ritueel. Een kans om op te ruimen en het seizoen letterlijk fris te starten. Niet omdat Marie Kondo dat zegt, maar omdat je het zelf wíl. Elk item dat je loslaat, creëert letterlijk ruimte. Voor iets nieuws of voor niks — en laat dat nou net het ultieme interieurstatement zijn. Dus sorteer, verkoop (bijvoorbeeld via Marktplaats), doneer, ruil of upcyclen die handel en maak je huis (en hoofd) klaar voor de lente!

Volgende
Volgende

4x Nederlandse interieurbloggers die je wil volgen voor tips, tricks en inspiratie