Zo zorg je voor een duurzaam én gezond klimaat in huis

Goede isolatie en ventilatie zijn cruciaal voor een een duurzaam klimaat binnen, maar misschien nog wel belangrijker is een gezonde leefomgeving. Isoleer je alleen, dan blijft de ongezonde lucht hangen. Daarom is ventilatie ook van groot belang. Het sleutelwoord: balans.

Het samenspel tussen ventileren en isoleren kunnen van jouw binnenklimaat gezonde lucht maken. Bijkomend voordeel: je stookkosten worden lager. Als de luchtvochtigheid in huis minder hoog is kan er ook minder snel schade ontstaan aan je muren. Schimmels krijgen daardoor minder kans.

Te vochtige lucht

Goed, een hoge vochtigheidsgraad is niet goed, maar dat geldt ook voor te droge lucht binnenshuis. Vieze zwarte plekken ontsieren niet alleen de muren, maar zijn ook nog eens ongezond. Daarnaast kunnen mensen met luchtwegproblemen ook last krijgen van een te vochtige of juist te droge lucht. Door gebruik te maken van de juiste isolatie kan je vocht van buitenaf tegenhouden. Een afzuigsysteem in de badkamer of een ventilator voor in de huiskamer zorgen voor toevoer van schone lucht én afvoer van de vochtige lucht.

Hoezo duurzaam?

Waarom dit dan naast gezond ook duurzaam is? Niet alleen jij gedijt beter in schone, frisse lucht, maar ook je meubels en inboedel. Radiatoren roesten door vocht, muren moeten regelmatig schoongemaakt en gewit worden en ook andere zaken kunnen wegrotten bij een te vochtig klimaat. Daarnaast zorgt een goede isolatie voor minder energieverbruik.

Hoe ventileer je de kamer?

Tegenwoordig zijn er prachtige ventilatoren te koop voor de huiskamer, die zorgen voor een binnenklimaat waarin het goed toeven in. Zehnder is hierin gespecialiseerd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van het bevorderen van het binnenklimaat. Want naast ventilatie en isolatie is ook de verwarming, koeling en filtering van de lucht één van de mogelijkheden om het binnenklimaat zo optimaal mogelijk te maken. Met de juiste manier van toepassen is het zelfs mogelijk om energieneutraal te gaan wonen! Duurzamer dan dat kan je het natuurlijk eigenlijk niet hebben.

Vorige
Vorige

9x tips om de lichtinval in jouw slaapkamer te verbeteren

Volgende
Volgende

Inspiratie: welke raamdecoratie is geschikt voor de zolderkamer?