9x tips om de lichtinval in jouw slaapkamer te verbeteren

Het is algemeen bekend dat een donkere slaapkamer de kwaliteit van je slaap verhoogt. Maar overdag wil je misschien wel lekker veel licht in de kamer. Om te stylen en fotograferen bijvoorbeeld. Wie zegt dat beide opties niet tegelijk kunnen?

Het hangt heel erg af van wat jouw persoonlijke smaak is en wat voor activiteiten jij in je slaapkamer doet. Daarom zijn hier een paar lichtinval tips voor de slaapkamer zodat je ‘s nachts lekker kunt slapen en overdag kunt doen wat je wilt.

1. Bekijk het hele plaatje

Voordat je überhaupt gaat denken aan wat voor gordijnen of lamellen je wilt, zul je tijd moeten besteden aan wat je van de gehele kamer wilt. Wil je een lichte, frisse kamer of een sfeervolle kamer die een beetje dimt?
Misschien wil je wel een combinatie van beiden? Op basis van deze wensen kies je de kleuren van de kozijnen, de vloer, meubelen en spiegels. Hetzelfde geldt voor het licht: wil je veel natuurlijk licht overdag en ‘s avonds sfeervol indirect licht? Dat kan natuurlijk.

Bedenk goed wat je wilt, probeer het te visualiseren, je kan het zelfs tekenen als dat helpt. Daarna kun je plaatjes gaan zoeken op Google en Pinterest van verschillende interieurs en kijken of je aspecten kunt combineren in jouw slaapkamer. Je kunt natuurlijk ook even op mijn Instagram kijken voor wat inspiratie.

2. Maak een lichtplan

De volgende stap is om een plan te maken zodat je het gehele plaatje ook daadwerkelijk kunt zien en misschien wel bij verschillende mensen kunt neerleggen om hun mening te krijgen. Een paar dingen om rekening mee te houden:
- Zorg dat je tijdens de zomer het lichtinval kunt verduisteren want het licht zal heel fel aanwezig zijn;
- Tijdens de winter heb je misschien wel strategisch gekozen kunstmatig licht nodig zoals staande lampen in de hoek van jouw slaapkamer voor sfeervol indirect licht;
- Warm en wit licht gaan niet goed samen dus zorg dat je dezelfde kleur licht hebt in dezelfde situaties. 

Bijvoorbeeld, ‘s avonds staan alleen de warme lichten aan en overdag heb je het wit licht boven je spiegel aan.

Hulp nodig met het maken van een lichtplan? Klik hier.

3. Houd je slaapkamer netjes

Het is veel fijner om ‘s avonds in een schone slaapkamer en opgemaakt bed te duiken dan dat je eerst nog je kleren van de grond moet rapen. Maar wat heeft dit te maken met lichtinval? Er zijn twee aspecten van een schone kamer die helpen bij de lichtinval. Het eerste aspect is de vensterbank (als je die hebt). Als je allerlei spullen op je vensterbank hebt staan wordt het licht geblokkeerd. Wil je meer licht? Houd de vensterbank leeg. Met jouw lichtplan houd je natuurlijk ook rekening met de kleuren van het meubilair in de slaapkamer. Zodra die bedekt worden met donkere kleding of andere spullen, weerkaatst het licht heel anders en is de feeling van jouw slaapkamer veranderd. Test het maar eens. Een goed voorbeeld is als je iets over de spiegel hangt. Zodra je dat doet zal er minder licht weerkaatsen vanaf de spiegel en is de lichtinval anders.

4. ‘Verlicht’ de kamer met spiegels

Als je een spiegel tegenover een raam zet, dan kan de weerkaatsing van het licht een heel mooi effect hebben op het interieur. Daarbij komt ook nog dat een spiegel de kamer groter laat lijken dan dat het werkelijk is. Je kunt heel leuk werken met spiegels in de slaapkamer. Sommigen kiezen er voor om een staande spiegel te nemen voor een wat ruimere slaapkamer. Maar als jouw slaapkamer wat kleiner is kun je er ook voor kiezen om een spiegel op de kledingkast te maken.

5. Gebruik kaarsen voor een warme sfeer

Kaarsjes zijn altijd leuk om ‘s avonds aan te hebben, dat geeft een warme sfeer. Zo kun je simpele staande kaarsen kopen maar je kunt er ook voor kiezen om het te mixen met jouw interieur. Er zijn heel veel verschillende kaarsenhouders; van donker hout tot metaal metaal en glas. Kortom: altijd wel iets dat bij jouw stijl past.

6. Stem de raambekleding af

De raambekleding die je kiest is essentieel voor in de slaapkamer voor de beste lichtinval, je wilt ze niet te donker hebben want dan komt er geen licht binnen in de winter. Maar je wilt ook weer niet dat je wakker wordt in de zomer en gelijk verblind bent door de zon. Dat is de reden waarom men vaak kiest voor een dubbele laag gordijn, de eerste laag is een wit, dun en doorzichtig gordijn waar nog wel enig licht doorheen komt. De tweede laag is meestal een dik en donkerkleurig gordijn dat al het licht buiten houdt. Houd je niet zo van simpele gordijnen, dan kun je ook nog kiezen voor jaloezieën, shutters of plisse gordijnen. Als je geen binnen maar buitenzonwering wilt hebben, dan kun je ook nog kiezen voor schermen, screens of rolluiken. De laatste twee zijn vaker wel meteen pikdonker dus dat hangt af van jouw voorkeur.

7. Kies voor een dakraam

Voor iedereen die een slaapkamer op zolder heeft, overweeg een (grote) dakraam. De dakramen van VELUX komen in allerlei soorten en maten waardoor het makkelijk is om een gepaste raam te vinden. Zo hoef je niet je hele interieur om te gooien voor het dakraam. De zolder is dé plek waar het vaakst het donkerst is (op de kelder na). Dus als je daar meer licht wilt, kun je er ook voor kiezen om een VELUX dakkapel te laten plaatsen. Dit vergroot het effect van een dakraam en maakt de zolder een stuk lichter.

Een bijkomend voordeel van beide opties is dat het ook makkelijker wordt om de slaapkamer op zolder te ventileren doordat alle dakramen open kunnen. Zo kun je de muffe luchten makkelijker de kamer uit krijgen waardoor je je fris en goed voelt in je slaapkamer.

8. Verf de muren

Zoals ik eerder al schreef: het totaalplaatje is belangrijk. Soms zul je een stapje verder moeten en de muren verven. Als de muren zwart of donkergrijs zijn, dan lijkt de kamer een stuk donkerder. Als je daarentegen een witte muur hebt dan schijnt jouw kamer maximaal. Iedereen heeft een favoriete kleur en voorkeur voor mate van lichtinval. Wil je een lichte kamer maar hou je niet van witte wanden? Dan kun je gaan voor een andere lichte kleur gaan. Geel, lichtgroen of pastelblauw zijn goede alternatieven. Wil je een donkere kamer maar niet pikzwart? Dan kun je kiezen voor een donkerblauwe kleur, bruin of grijs.

9. Sloop een muur

De laatste tip om meer lichtinval in de kamer te krijgen is om een muur te slopen. Lekker rigoureus. Soms heb je wat meer ruimte nodig of kom je erachter dat je de ruimte niet goed benut hebt. Dan kan het handig zijn om die muur eruit te slopen waardoor het licht makkelijker naar binnen schijnt en je ook nog eens wat meer ruimte in de slaapkamer krijgt. Voordat je begint met slopen van een willekeurige muur moet je wel zeker weten dat het geen dragende muur is. Hoe? Als de muur 14 cm of dikker is of als er een muur onder staat (onder de verdieping), dan is het waarschijnlijk een dragende muur en kan je er dus beter vanaf blijven. Bij twijfel: vraag een lokale expert of iemand die er verstand van heeft voordat je straks beneden ligt…

Vorige
Vorige

Inspiratie: zo kies je de juiste verlichting voor de keuken

Volgende
Volgende

Zo zorg je voor een duurzaam én gezond klimaat in huis