Profiteren van een thuisbatterij bij zonnepanelen: zo doe je dat

Heb je zonnepanelen? Dan ben je misschien wel op zoek naar een manier om de energie die je opwekt te bewaren. Steeds meer energieleveranciers laten mensen met zonnepanelen betalen voor teruggeleverde energie. De thuisbatterij is daarvoor een mooie oplossing. Maar hoe werkt het en wat kost het? Dat lees je in dit artikel.

We zoeken in de huidige maatschappij allemaal manieren om duurzamer en goedkoper te kunnen leven. Zonnepanelen leveren duurzame stroom die het milieu een stuk minder belast en zorgen daarnaast ook nog eens dat jij bespaart op je energierekening. Niet alle stroom die je opwekt wordt ook daadwerkelijk gebruikt, zeker niet in de zomer. Je kunt deze stroom nu nog salderen en in de winter profiteren van een lagere rekening - of opslaan op een thuisbatterij.

Wat is een thuisbatterij?

Je kunt je misschien al een beetje een voorstelling maken van wat een thuisbatterij is. Een thuisbatterij is niets meer dan een grote, oplaadbare accu die je kunt koppelen aan je zonnepanelen. Wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan jij gebruikt, kan de overige stroom worden opgeslagen op een thuisbatterij. Vooral in de zomer, wanneer jullie veel in de buitenlucht zijn en dus geen stroom gebruiken, maar de sterke zonkracht wel voor veel opwekking van stroom zorgt, loopt de thuisbatterij snel vol. Is de accu van de thuisbatterij vol? Geen probleem! In dat geval wordt de overige stroom alsnog gesaldeerd. Zo gaat er niets verloren.

Pexels | KindelMedia

Wanneer heb je baat bij een thuisbatterij?

Kun je een thuisbatterij dan gebruiken in plaats van dat je je stroom saldeert naar het elektriciteitsnet? Dat is helaas niet het geval! Een thuisbatterij is alleen nuttig voor kortere periodes. Was de zonkracht overdag bijvoorbeeld flink, maar heb jij zelf amper stroom gebruikt, dan kun je in de avond of nacht toch nog gebruikmaken van de overdag opgewekte stroom wanneer je bijvoorbeeld wat lampen aanzet of een kopje thee zet. Een thuisbatterij kan geen enorme hoeveelheden stroom opslaan en het is dus helaas niet mogelijk om de overige stroom van de zomer in de winter te gebruiken.

Heb ik een thuisbatterij nodig?

Het aanschaffen van een thuisbatterij is eigenlijk altijd wel verstandig, zeker met de huidige stijgende energieprijzen. Bovendien is het gebruik van een thuisbatterij nog altijd voordeliger dan al je stroom salderen. Het is daarom eigenlijk altijd aan te raden om bij de aanschaf van zonnepanelen ook direct te kiezen voor de aanschaf van een thuisbatterij.

Wat kost een thuisbatterij?

Voor een standaard lithium-ion thuisbatterij (6 kWh) betaal je gemiddeld €5.000. Daar komen nog installatiekosten bij en mogelijk moet je ook een aparte omvormer aanschaffen. Wil je meer energie kunnen opslaan, dan heb je een grotere batterij nodig. Denk aan 8 kWh of zelfs 10 kWh. De prijs voor deze thuisbatterijen kan oplopen tot zo’n €10.000.

Vorige
Vorige

Oplossingen voor warm water zonder gas: dit zijn de mogelijkheden

Volgende
Volgende

Met deze handige gadgets wordt je leven nog makkelijker