Oplossingen voor warm water zonder gas: dit zijn de mogelijkheden
Steeds meer huishoudens streven ernaar om gasloos te wonen. Daar zijn meerdere oplossingen voor. Zo zijn er verschillende systemen die ervoor zorgen dat we warm water krijgen, zonder daarvoor gas te hoeven gebruiken. Wat voor oplossingen zijn er, en hoe werken ze?
Met of zonder opslag
Voor het genereren van heet water zonder gas zijn er oplossingen met of zonder opslag beschikbaar. Op dit moment zijn systemen met opslag het meest gebruikelijk. Voorbeelden van systemen met een opslag zijn de zonneboiler, de elektrische boiler en de warmtepompboiler. Alleen een doorstroomverwarmer werkt zonder opslagsysteem. Elke afzonderlijke oplossing heeft zo zijn voordelen en nadelen, en wat het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van de omstandigheden in de woning, zoals de beschikbare ruimte of de toegang tot zonlicht.
Doorstroomverwarmers
Doorstroomverwarmers zijn een perfecte manier om op een gasloze wijze warm water te genereren. Het zijn permanent geïnstalleerde apparaten, die bestaan uit een spiraalvormige buis. In de spiraal zitten elektrische verwarmingselementen die het doorstromende water opwarmen. Dit doen ze alleen als er een kraan openstaat. Doorstroomverwarmers kunnen in elke ruimte geplaatst worden waar je maar warm water nodig hebt. Dit voorkomt dat het water eerst door koude leidingen moet stromen, waarbij er onnodig water verspild wordt. Daarnaast wordt de temperatuur van het water precies verwarmd op de ingestelde temperatuur, waardoor er naast water ook energie bespaard wordt. Doorstroomverwarmers vormen een praktische oplossing voor een gastenbadkamer, vakantiehuis of een andere ruimte waar de boiler relatief weinig gebruikt wordt. Maar ook voor je reguliere badkamer is de doorstroomverwarmer een prima optie!
Elektrische boiler
De elektrische boiler heeft een eenvoudige constructie. Elektriciteit wordt uit het elektriciteitsnet gehaald, en gebruikt om een of meer verwarmingselementen in de elektrische boiler te verwarmen. Deze verwarmingselementen geven warmte af aan kranen en douches. Door de compacte vorm zijn de installatiekosten voor elektrische boilers lager dan bij veel andere verwarmingssystemen. Dit in combinatie met het lage energieverbruik maakt het een rendabele oplossing voor warm water.
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler werkt op dezelfde manier als een warmtepomp. Ze onttrekken warmte aan verschillende bronnen, zoals buitenlucht, afgevoerde lucht en circulatielucht. Daarbij wordt energie verplaatst van een bepaalde temperatuur naar een plek die je wilt verwarmen. Een voordeel van het systeem met een warmtepompboiler is dat er geen warmtebron gecreëerd hoeft te worden: in feite wordt de energiebron gratis uit de directe omgeving gehaald. Daarnaast is een warmtepompboiler zeer effectief in combinatie met bijvoorbeeld zonne-energie.
Zonneboiler
Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor het opwarmen van het water. Dit gebeurt door middel van één of meerdere zonnecollectoren die op het dak geplaatst worden. Deze collectoren genereren warmte, die vervolgens wordt opgeslagen in een reservoir. Naast een zonnecollector kan er ook gebruikgemaakt worden van een warmtewisselaar-plaat, die de buitentemperatuur aanspreekt en dus niet direct afhankelijk is van zonlicht.